Når de fleste af os andre rammer fyraften, starter et team af drenge deres arbejde i Slagelse Transportcenter. Teamet er med årene blevet til en helt særlig succes, hvor drenge, der har svært ved at få en chance for at bevise deres værd andre steder, får et godt afsæt til at tage sig en uddannelse og blive en del af arbejdsstyrken.
Drengene styrer med sikker hånd kørslen rundt på ramperne. Paller bliver stablet i sirlig orden, og opgaven med at sortere pakker håndteres systematisk – en opgave, der for det utrænede øje kan virke uoverskuelig og kaotisk.
Det her er ”Tareks drenge”. De møder ind, når de fleste andre har fyraften, og går i gang med at rydde op og gøre gods klar til videre transport i Slagelse Transportcenter A/S på Dalsvinget.
Teamet er lidt af en succeshistorie. En historie, der begynder med og har Tarek Youssef som omdrejningspunkt.
– Vi havde et behov for nogle drenge om eftermiddagen, der kunne feje og gå til hånde, fortæller Jens-Ole Larsen, direktør i og indehaver af Slagelse Transportcenter. Tilbage i 2006 fik han en gruppe op at stå, heriblandt den dengang 15-årige Tarek Youssef, der hurtigt viste sig at være mere end ”bare” arbejdsdreng.
– Han skilte sig ud som en uformel leder af gruppen. Han tog selv hånd om at fyre og ansætte drenge i gruppen, så jeg overdrog hurtigt ansvaret for det hele til ham, siger Jens-Ole Larsen.
– Jamen, jeg kan godt li’ at røre mig, se hvad der sker og lære noget nyt. Så jeg lærte mig alle processerne i firmaet og sugede til mig fra de øvrige ansatte. Jeg blev drevet af fascinationen for arbejdet, siger Tarek Youssef.
Giver de unge en chance
Men det var ikke kun selve arbejdet, der vakte Tarek Youssefs interesse. I takt med, der blev mere og mere at lave i firmaet, så han muligheden i at give drenge fra bl.a. socialt belastede områder chancen for at bevise deres værd i et fritidsjob – en chance, mange af dem sjældent får, selv om de meget gerne vil.
– Mange af dem ligger under for fordomme, men de vil gerne arbejde og har en gejst og en vilje, der skal videreudvikles. Her lærer de at arbejde og bruge hovedet, forklarer Tarek Youssef.
Hvad der i starten var en lille flok på 5-6 arbejdsdrenge, er i dag vokset til et team på 14. Og jo, piger er velkomne, men det er primært drenge, der står på spring til jobbet.
Arbejdet består i at sortere gods, lodse og læsse biler samt oprydning. Det foregår primært i tidsrummet kl. 16-19 på hverdage, men nogle gange bliver der også mødt ind i weekenden for at få enderne til at nå sammen.
– De sætter en ære i at gøre det godt. De lærer hinanden op og tager ansvar for hinandens læring og for at udvikle egne og andres kompetencer, smiler Tarek Youssef, der gennem tiden har fyret få. Interessen for at få et job her er til gengæld så stor, at teamlederen ofte bliver kontaktet af forældre, der gerne vil have deres drenge i fritidsjob her, når de rammer de 15 år, der er minimumskravet.
Udvikling flere kan have gavn af
– Jeg ser en kæmpe udvikling i de personer, der har været her. Mange af dem ender med at læse videre eller få en læreplads. Det bliver også lettere for dem at få job, når de har noget på cv’et, fastslår Tarek Youssef, der har tidligere arbejdsdrenge, som i dag er blevet uddannede pædagoger, automekanikere eller som læser på universitetet.
– Tarek har en fast hånd omkring reglerne her. Han er meget ærekær og formidler opgaven godt. Det er med til at sikre succesen. Det her er på alle måder en god løsning, siger Jens-Ole Larsen og sender en opfordring ud til øvrige erhvervsdrivende:
– Der mangler andre virksomheder, der gør det samme. Der må være andre, der kan bruge nogle gode teams som det her.
Tarek Youssef står i den forbindelse til rådighed med sin viden omkring, hvordan man får det til at lykkes og blive en succes.
Man kan, hvis man vil
– Jeg har lært, at man kan, hvis man vil. Og her har Jens-Ole skabt rammerne for, at det kan lykkes, bl.a ved at udvise stor fleksibilitet, siger Tarek Youssef, der i dag er blevet 28 år og studerer international handel og markedsføring sideløbende med jobbet som teamleder i Slagelse Transportcenter.
Men hvad nu, når tiden for Tarek Youssef er inde til at rykke videre i sin karriere – falder det hele så på gulvet i Slagelse Transportcenter?
– Nej. Der er dygtige medarbejdere, der er villige til at tage over, forsikrer teamlederen med et smil.
Nogle af dem er de drenge, der suser rundt og flytter paller med gods på ramperne under vores besøg. Selv om de under bevågenhed udefra er yderst generte, bekræfter de at jobbet er godt og Tarek en god chef. Og så er fællesskabet, udover lønnen, en af de helt store gevinster ved at arbejde her. Efter et fællesfoto og en kvik bemærkning, er de hurtigt videre og i gang med eftermiddagens opgaver, der skal løses.
Del dette indlæg