I min fritid er jeg iværksætter

Mette N.Iværksætteri, Korsør, Slagelse

Ved siden af deres fuldtidsjobs, har de to barndomskammerater Patrick Didriksen og Caspar Morgen fra Slagelse startet hver deres iværksætteri i en helt anden boldgade end de til daglig færdes i. Der er knaphed på timer i døgnet og krise ude i verden, men med viden fra et lokalt iværksætterkursus tilsat egen erfaring og en god portion drive, er der fortsat masser af optimisme omkring fremtiden.

– Det er spændende. Og så er det sjovt, siger Patrick Didriksen med et kæmpe smil. Hans bornholmske rødder fornægter sig ikke i hans iværksætteri, webshoppen bornholmskevarer.dk. En både seriøs og tidskrævende bibeskæftigelse, der står i skærende kontrast til en helt anden verden med et fuldtidsjob i forsvaret.

Også kammeraten Caspar Morgen bevæger sig i to meget forskellige brancher. Han pendler til hverdag til sit faste job hos DLR Kredit i København, men i fritiden har det i mange år været ræs med fjernstyrede biler, RC Racing, der har fyldt. Udover en hel del turneringer i både ind- og udland samt en stribe DM-titler på cv’et, har hobbyen nu udviklet sig til iværksætteriet FMF Trading sammen med to kollegaer fra ”bilbranchen”, Patrick Folman og Stefan Finnich. Bilentusiasterne har fremstillet en serie dækmidler, der fremmer bilernes præstationer under kørsel. 

​- Vi har kørt ræs hele livet og på et tidspunkt tænke vi; Vi kan lave noget, der er bedre end det eksisterende. Det blev startet på det hele, fortæller Caspar Morgen, der sammen med drengene har solgt sit produkt på både det danske, men også det udenlandske marked, bl.a. er det nået helt til Japan. Håbet er at komme ind på det amerikanske marked, når verdenshandlen igen åbner mere op.

Iværksætterkursus gav god ballast

Patrick Didriksen og Caspar Morgen deltog begge i kurset Iværksætteri i praksis i efteråret 2019 – et samarbejde mellem Slagelse Erhvervscenter og Zealand, for at styrke deres iværksætteri. Kurset har givet dem en bred indsigt i alt fra bogføring til salg og markedsføring. Noget af det vidste de i forvejen, andet har de suget til sig og bruger i dag i arbejdet med deres virksomheder.

– Vi lærte meget kursisterne imellem, snakkene – også med underviserne – gav en bred viden. Vi blev udfordret på vores udvikling, det at lære at tænke anderledes, siger Caspar Morgen.

– Og så fik vi ved at komme i huset til kursusgangene en god forbindelse til Slagelse Erhvervscenter. Jeg har brugt dem i flere sammenhænge, både som vejledere, men også nogle af deres øvrige arrangementer. Det er fedt, at man lige kan spørge, hvis man er i tvivl om noget, især når man er alene om det, som jeg er, siger Patrick Didriksen.

Ud af familie af selvstændige

Bornholmskevarer.dk var en eksisterende webshop, som Patrick Didriksen har overtaget. Han er i fuld sving med at opdatere hele siden til et helt nyt design og en forbedret shop. Samtidig får han flere og flere varer i sit sortiment.
– Bornholm har rigtig mange producenter, men der er ikke så mange, der sælger ud af Bornholm. Det har givet ham skub i forretningen set i sammenhæng med, at efterspørgslen på de bornholmske varer er stor fra hele landet. Også Grønland har fået øje på de bornholmske specialiteter.

Patrick Didriksen har ikke bare bornholmske rødder og en stor kærlighed til øen og dens kvaliteter. Han er ud af en familie af selvstændige erhvervsdrivende. Derfra har han drivet til at være iværksætter ved siden af livet i forsvaret.
– Man skal ikke regne timelønnen ud. Jeg gør det her, fordi jeg synes det er spændende og sjovt. Jeg vil gerne have endnu mere gang i virksomheden.

Positiv i krisetid

For FMF Trading har der fra start været gang i salget af deres dækmidler, særligt når de selv har haft dem med ude til turneringer i ind- og udland. Her er udfordringen af få sparket døren ind til forhandlere uden for Europa, særligt i USA. Dækmidlerne er et nicheprodukt og med en begrænset kundeskare herhjemme, ligger langt det største potentiale i eksportmarkedet.

Coronakrisen har sat salget på hold for FMF Trading, idet mange store turneringer er aflyste. Men Caspar Morgen er fortsat optimistisk.

– Vi har tjent penge fra dag et, men har geninvesteret det hele i udvikling af virksomheden, så vi står godt. Nu kickstarter vi salget med et nyt produkt ovenpå krisen. Samtidig har vi kig på at udvikle et nyt produkt.
Dermed har ingen af de to kammerater mistet iværksættermodet under coronakrisen. Snarere tværtimod.

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg