Industri 5.0 bringer robotter og mennesker sammen

Mette N.Slagelse, Teknologi, Virksomhed Leave a Comment

Vi kan godt være med lokalt, når det handler om fremtidens teknologi. Det beviste Slagelsevirksomheden Cobot Lift, da de samlede omkring 40 deltagere til Teknologidag. Her var der fokus på samarbejdende robotter, der anvendes i flere og flere brancher. Og det er fremtiden, ifølge Universal Robots, der spår Industri 5.0 – samarbejdet mellem robot og menneske – til at blive en signifikant del af den digitale udvikling.

Holdninger og fordomme omkring den stigende andel af robotter i erhvervslivet, er mange og delte. Frygten for at robotter overtager vores job, er ikke til at komme udenom. Men er frygten reel?

Ifølge Anders Bo Rasmussen, Senior Product Manager, i Universal Robots, anskuer vi robotterne forkert. Særligt de samarbejdende robotter, cobots, som der er stigende efterspørgsel på fra hele verden.

– Man skal se robotten som et værktøj, der hjælper os til at kunne gøre nogle flere ting.

I den forbindelse taler man hos Universal Robots og flere steder i robot-industrien om Industri 5.0, der modsat 4.0 har mennesket med inde over udviklingen. For vi skal netop se os selv samarbejde med robotterne i fremtiden. 

Cobots frigiver kreativitet hos medarbejderne

Samarbejdet robot og menneske imellem har flere fordele. Det løser bl.a. mennesker fra fysisk belastende eller monotone arbejdsopgaver.

– Med de nye samarbejdende robotter, cobots, kan man give både de kreative udviklere og de erfarne industriarbejdere magten over produktionen tilbage, udtaler Esben Østergaard, CTO og medstifter af Universal Robots i en bog om det fynske roboteventyr.

– Og vi har behov for den menneskelige intuition, tilføjer Anders Bo Rasmussen.

Og det er da også mennesket, der kan kode cobots til at løse lige den opgave de har brug for. Derfor vil man se cobots flere steder, hvor man ikke tidligere har været vant til at se robotter. Det vil sige ikke kun i produktioner og i lagerenheder, men også i øvrige erhverv, f.eks. sundhedssektoren, hvor Universal Robots har konkrete eksempler på, hvordan fysioterapeuter arbejder sammen med robotten i genoptræning af patienter. Og det er bare et af flere eksempler – kun menneskets fantasi sætter grænser for, hvor robotten kan bidrage til samarbejde.

Det er også menneskelige egenskaber, der har været med til at udvikle Cobot Lifts patenterede, fritstående cobot, der øger løfteevnen fra 10 og helt op til 25 kilo på genstande i varieret emballage.

Indehaver Flemming Truelsen, der var initiativtager til Teknologidagen i Slagelse, fik lejlighed til at præsentere sin cobot og havde inviteret flere øvrige fra robot-industrien til at deltage i eventen. Udover oplæg og fremvisning af både software og robotter, var der lejlighed til at netværke med de øvrige fremmødte. 

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *