Iværksætteri på skoleskemaet

Mette N.Iværksætteri, Uddannelse

Tre skoler i Slagelse Kommune har i år sat entreprenørskab og iværksætteri på skemaet som valgfag i udskolingen. Elever fra Marievangsskolen tilbragte i den forbindelse en eftermiddag på Posthuset, hvor de fik input og feedback på deres idéer, der skal præsenteres i iværksætterkonkurrencen Next Level.

Det meningsfulde og hjertesunde liv. Sådan lyder overskriften på den landsdækkende iværksætterkonkurrence Next Level, som elever fra Marievangsskolen, Broskolen og Nymarkskolen er ved at forberede sig til. Det gør de via valgfaget entreprenørskab og iværksætteri, som er kommet på skoleskemaet i udskolingen.

Som del af forløbet kommer alle elever forbi Posthuset på Sdr. Stationsvej, hvor Morten Hass Augustsen, erhvervskonsulent i Slagelse Erhvervscenter samt Anne Gramtorp, ny innovationskonsulent, er klar med oplæg, input og feedback til de unges iværksættertanker, idéer og præsentationer.

– Det er fedt, at man tænker iværksætteri ind allerede i folkeskolen. De unge har rigtig mange gode idéer, det tegner lovende for fremtiden, siger Morten Hass Augustsen, der for nylig tilbragte en eftermiddag i selskab med Marievangsskolens elever og undervisere. 

God læring i løse rammer

På netop Marievangsskolen fylder valgfaget 4 lektioner om ugen på 8. årgangs skema indtil iværksætterkonkurrencen er overstået. Undervisningen har i starten taget udgangspunkt i elevernes nære miljø og relationer, hvorefter der er blevet arbejdet i et bredere perspektiv med plads til alle former for idéer og nye tiltag.

– De unge har taget arbejdsformen til sig med de løse rammer. Samtidig er de blevet styrket i at turde tage kontakt til andre ud af huset for at få mere viden til deres idéer, fortæller Mia Grenhardt, underviser på Marievangsskolen.
Endnu en vigtig læring i forløbet er at kunne præsentere sin idé, individuelt og som gruppe, som de unge får god træning i.

Klima, miljø og bæredygtighed fylder ikke uventet meget i de idéer, de unge kommer op med. Fra Slagelse Erhvervscenters side er det vigtigt for Morten Hass Augustsen at understrege, at ingen idéer som udgangspunkt er dårlige. Det handler om at lære at tænke hele vejen rundt om sin idé, undersøge mulighederne og ikke være bange for at lade en tanke blive til en ny eller flere. Netop sådan opstår det gode iværksætteri og ikke alle, heller ikke etablerede iværksættere, rammer plet i første forsøg.

Entreprenørskab starter ofte i håndværk

I iværksætterfaget arbejder eleverne med projektet ”Fra Håndværk til Iværksætteri”, som er støttet af Nordea-fonden. Projektet udspringer af et samarbejde mellem de tre lokale folkeskoler på initiativ af den boligsociale helhedsplan »En Fælles Indsats«, i daglig tale KEFI, som dækker de udsatte boligområder i Slagelse Kommune. Derudover deltager  Slagelse Erhvervscenter, ZBC, Frirum Lab og professionshøjskolen Absalon i projektet. Målet er at lade de unge udfolde sig på nye kreative og entreprenante måder og samtidig fremme de håndværksbetonede fag og de erhvervsrettede uddannelser.  

– Ofte omtales entreprenører som vor tids rockstjerner. Til gengæld opfattes faglige håndværk til tider som værende mindre cool. Dette er besynderligt, da mange entreprenører og kreative ildsjæle netop tager udgangspunkt i et fagligt håndværk, siger projektleder Mikkel Snorre Wilms Boysen fra Absalon.

Iværksætterfaget er også inspireret af projektet ”Iværksætterunge”, der har været gennemført med succes i Århus kommune.

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg