Iværksætterprisen sætter spot på fiskeri som erhverv

Mette N.Iværksætteri, Korsør, Vækst

Kystfisker Kompagniet fra Korsør vandt årets Iværksætterpris ved Erhvervs Awards 2019. Direktør David Lange er ikke blot glad for anerkendelsen, men ser også prisen som en mulighed for at få sat fokus på en trængt branche, ved at fortælle en succeshistorie.

– Jamen, vi var vildt glade for bare at blive nomineret.

Det var en tydeligt glad og stolt David Lange, direktør i Kystfisker Kompagniet, Korsør, der under årets Erhvervs Awards 2019 kunne indtage scenen som vinder af Iværksætterprisen under klapsalver fra de godt 450 gæster.

Kystfisker Kompagniet er på få år ikke blot blevet en økonomisk bæredygtighed virksomhed med en tidobling af omsætningen, men prioriterer også miljømæssig bæredygtighed med forkortet værdikæde mellem kystfisker og kunde, og naturskånsomme fangstmetoder. Det har skabt nye, lokale arbejdspladser og et kundekartotek med anerkendte navne som Noma og BARR. Senest er Kystfisker Kompagniet inviteret til Bruxelles for at udbrede viden om, hvordan de arbejder med bæredygtighed i hverdagen.

Dejlig anerkendelse

– Iværksætterprisen er en dejlig anerkendelse af vores arbejde og er samtidig med til at give os synlighed. Fiskeribranchen er normalt ikke en branche, der fremhæves. Vi går meget under radaren, men vi vil gerne være mere synlige, siger David Lange.

Han håber, at det at fortælle succeshistorierne fra branchen kan få flere til at få øjnene op for, at man faktisk godt kan gøre en levevej ud af fiskeri – også i dag, hvor erhvervet ellers er presset på ikke kun priser, men også fra politisk hånd med kvoter og regler.

– Vi fortæller gerne vores historie og om hele processen i vores arbejde. Vi har en meget holistisk tilgang til erhvervet. Vi er ejet af fiskere og prøver at tage godt hånd om alle, så vi forhåbentlig kan være med til at vende bøtten lidt på hovedet ved at skabe nogle gode vilkår for fiskerne. Det sker ved at holde fokus på kvalitet fremfor kvantitet.

Den lokale forankring

Kystfisker Kompagniet startede op i den gamle fiskerihavn i Korsør tilbage i maj 2017 og det gik hurtigt op for David Lange og hans kompagnoner, hvor ideel placeringen her egentlig er.  

– Vores virksomhed kunne ikke ligge andre steder. Korsør er en drømmeplacering i forhold til at have med fisk at gøre, siger David Lange.

Når placeringen er afgørende, så handler det dels om tilgangen af fisk fra kystfiskerne, og netop kystfiskere er det lykkedes Kystfisker Kompagniet at tiltrække flere af her lokalt. Men det handler også om fragt, der er altafgørende med en vare som frisk fisk. Her ligger Korsør lige midt imellem samarbejdspartnerne i Jylland og kunderne, der primært er centreret omkring hovedstadsområdet.

– Andre mindre fødevarevirksomheder bør få øjnene op for Korsør ideelle beliggenhed, konkluderer David Lange, der deltager i forskellige netværksgrupper for at fremme virksomhedens og branchen synlighed.

Det fulgte med prisen

Iværksætterprisen er med til at understrege Kystfisker Kompagniets lokale forankring. Udover æren fulgte der 10.000 kr. med prisen fra Slagelse Erhvervscenter, et smukt unika glasfad fra den lokale kunstner Branka Lugonja samt rådgivningstimer hos revisionsfirmaet PwC, Ret& Råd Advokaterne samt Balance Danmark. 

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg