Løntilskud til elever sikrer lokal vækst og faglært fremtid

Mette N.Slagelse, Uddannelse, Vækst, Virksomhed

Fremtidsplanerne røg med ét på gulvet for Jonas Baagøe Lindgreen, da coronaen ramte Danmark og hans elevplads hos Bagger Låse & Alarm blev udskudt på ubestemt tid. Men en ny løntilskudsordning for lærlinge og praktikanter har gjort det muligt at starte elevforløbet op nu til stor glæde for begge parter.

– Det var hårdt. Det her er noget, jeg har villet meget længe.

30-årige Jonas Baagøe Lundgreen har længe ønsket at blive låsesmed. Han tog grundforløbet tilbage i 2011, men kunne på daværende tidspunkt ikke finde en praktikplads. Derfor sadlede han om og tog en slagteruddannelse.

Men i år forsøgte han igen at forfølge planerne om at blive låsesmed og det lykkedes at få en aftale i hus med Bagger Låse & Alarm i Slagelse. Glæden var stor og opsigelsen hos den daværende arbejdsgiver var indgivet, da statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned i marts. – Det var frustrerende. Jeg fik at vide, at de ikke havde opgivet mig, men heller ikke kunne sige noget om, hvornår jeg kunne starte, siger Jonas Baagøe Lundgreen om sin elevaftale.

Dækker op til 90 procent af lærlinges løn

I slutningen af maj kom den håndsrækning, der skulle til, for at gøre både den kommende lærling og arbejdsgiver glade – en trepartsaftale, der fordeler et overskydende beløb fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) på 5,4 milliarder kroner til virksomheder.

Ordningen giver en løntilskudsordning til private virksomheder, der har lærlinge eller vil ansætte lærlinge. Her kan virksomhederne resten af året få dækket 75 pct. af deres igangværende lærlinges løn (ansat inden 1. maj 2020). Derudover kan der gives løntilskud for så vidt angår nye aftaler på 45 pct. til korte aftaler og 90 pct. til ordinære uddannelsesaftaler. 

– Det betyder meget for os. Under normale omstændigheder har vi mellem 15 og 17 elever i gang, så vi har en fast rotation med at få udlært nye i faget. Men uden nye elever ville vi pludselig have manglet medarbejdere. AUB-tilskuddet betyder, at vi får den rigtige afstand mellem elevansættelserne, så vi får udlært nye svende, siger Thomas Bagger, indehaver af Bagger Låse & Alarm og fortsætter:

– Mange af dem fastansætter vi jo selv efter endt uddannelse, de er alle med til at sikre branchens fremtid. Hvis der ikke løbende uddannes elever, kan vi ikke følge med i vækst.

Yderligere to elever på vej

Bagger Låse & Alarm var derfor hurtige til at ringe Jonas Baagøe Lundgreen op, da aftalen om løntilskudsordningen lå klar, og den 8. juni kunne han starte på sin elevplads.

– Det er jeg så glad for, også at de ikke havde opgivet mig, lyder det fra eleven, der i fuld gang med arbejdet.

Han kan se frem til tre et halvt års uddannelse, indenfor et fag han er tiltrukket af på grund af dets alsidighed.

– Jeg kan godt lide kundekontakten og her kommer jeg til at arbejde med en blanding af fysisk arbejde, el-arbejde og computerstyring. Derfor vil jeg gerne være låsesmed, siger Jonas Baagøe Lundgreen.

Udover Jonas Baagøe Lundgreen betyder den nye lønpakke, at Bagger Låse & Alarm kan ansætte yderligere to elever efter sommerferien.

Trepartsaftalen om AUB-midlerne løber foreløbig fra 1. maj og året ud. 

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg