Lokale virksomheder på studietur til Fyns robot-miljø

Mette N.Online & IT, Slagelse Erhvervscenter, Virksomhed Leave a Comment

Hyperspektrale kameraer med kunstig intelligens, mobile logistik-robotter og droner, der betjener værktøj, var nogle af de nyheder, Slagelse og Næstveds virksomheder blev præsenteret for på en studietur arrangeret af Slagelse Erhvervscenter i samarbejde med Næstved Erhverv og Teknologisk Institut. Turen gik også til stål-virksomheden Ib Andresen Industri A/S, som delte ud af deres erfaringer med at indføre automatisering og robotter.

I Danmark er vi langt fremme med automatisering i produktionen. Alligevel er vi kun lige begyndt, og i årene fremover vil robotter og automatisering indtage industrien i et omfang, det kan være svært at forestille sig i dag.

I Odense ligger en af Europas største og bedst udviklede industriklynger inden for robotteknologi og automatisering. Klyngen består af 130 robotvirksomheder, der tilsammen beskæftiger 3.600 medarbejdere og tiltrækker investeringer fra hele verden på 1 million Euro i gennemsnit per dag (2017 og 2018).

Teknologisk Institut er kernen i klyngen og forsker sammen med virksomhederne i nye kombinationer og anvendelsesmuligheder for robot-teknologien. Til virksomhederne fra Slagelse og Næstved havde Teknologisk Institut tilrettelagt en præsentation af det nyeste nye inden for robotter til industrien.

Detaljerne i processen er vigtige

Når man skal arbejde med digitalisering, er der ifølge seniorspecialist Bo Genefke, Teknologisk Institut, en række ting, man skal huske at tage højde for, når man går i gang med processen. En robot kender kun den proces, den har fået at vide, den skal udføre. Det er derfor vigtigt, at gøre processen kendt for robotten, af det menneske, den skal overtage opgaven fra. Og man skal gøre det rigtigt fra start, for det er ikke kun besværligt, men også ret bekosteligt at ændre i processen efterfølgende.

Bo Genefke pointerer, at det er vigtigt, at få medarbejderne til at se positivt på det nye, der skal ske. Ellers vil man opleve alt for mange ”Fejl 40” fra medarbejderne, fordi de ubevidst (eller bevidst) forsøger at forhindre den nye måde at arbejde på.

-Vi har oplevet, at alene det at vælge et brugerinterface i noget, der ligner en App i noget, der ligner en smartphone eller tablet gør, at så har du medarbejderne med et godt stykke hen ad vejen allerede fra start, fordi det er noget, de fleste kender i forvejen, anbefaler Bo Genefke.

Exo-skeletter og værktøjsdroner

Der var i det hele taget rigtig meget nyt og spændende at se hos Teknologisk Institut i Odense. Som eksempler på noget af det, der endnu ikke er på markedet – men som er på vej inden for meget kort tid – fortalte faglige leder Søren Peter Johansen om blandt andet exo-skeletter og værktøjsdroner.

-I løbet af ganske få år vil vi se exo-skeletter i massevis. De kan bruges til at hjælpe mennesker til at løfte tunge ting, fx i sundhedssektoren. De er ikke helt klar til markedet endnu, men der går ikke længe, siger Søren Peter Johansen og fortsætter:

– Og så er der det nye inden for droner. Her på Teknologisk laver vi forsøg med droner med værktøjer. Det kan fx være en hjælp, når man høster humle. Humle gror i højden op ad 3-4 meter snor, og traditionelt skal man op på en høj stige for at høste humlen, men nu ser det ud til, at en drone kan klare det risikofyldte klippearbejde. Vi skal bare lige have fundet ud af, hvordan den håndterer saksen helt uden risiko for at lave skade på mennesker og ting.

Praktiske erfaringer hos Ib Andresen Industri

Fra Teknologisk Institut i Odense gik turen til Ib Andresen Industri A/S(IAI) i Langeskov, leverandør af stål-komponenter, bl.a. under-konstruktioner i stål til solarbranchen (der, hvor solcellepanelerne monteres) og dele til hæve-sænke-borde.

Technology manager Lars Hoffmann Pedersen og projektingeniør Morten Jensen fortalte om virksomheden og de praktiske erfaringer med at indføre automatisering og robotter. Her arbejder man under devisen, at ”Nytænkning er en del af vores DNA”. Technology manager Lars Hoffmann Pedersen understreger dog, at hos IAI er digitalisering et værktøj – ikke et mål. Det skal give mening at indføre noget nyt. 

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *