Slagelsevirksomheden EBK Huse arbejder med et nyt uddannelsesforløb for lærlinge. Formålet er at kunne fastholde dygtige lærlinge og omvendt give dem en mere varieret læretid. Foto: Mette Juhl

Nyt tiltag hos EBK Huse styrker tømrerlærlinges uddannelsesmuligheder

Mette N.Arbejdskraft, Bygge og anlæg, Slagelse

EBK HUSE arbejder med et nyt forløb for tømrerlærlinge, så de fremover kan gennemføre hele deres uddannelse i virksomheden ved et kombineret ophold på fabrikken på Elmedalsvej og i byggeteamet. Med det nye uddannelsestilbud vil EBK Huse få mulighed for at fastholde dygtige lærlinge, som omvendt får en varieret læretid, hvor de prøver kræfter med arbejdet fra råt træ til nøglefærdigt hus.

Duften af træ strømmer én i møde, når man åbner døren til produktionen. Der er noget særligt over dette naturmateriale, der i hænderne på EBK Huses ansatte bliver forvandlet til komponenter, som sat sammen kommer til at opfylde en families drøm om et sommerhus.

Netop det faktum, at her bygger man et helt hus – ja, faktisk 4,7 huse om ugen, for at være lidt mere præcis – er med til at gøre EBK Huse til en ekstra spændende arbejdsplads for de to lærlinge, 20-årige Morten Nordkvist og 18-årige Marc Jørgensen.

– At bygge et hus, det er fedt, siger Marc, der er ud af en håndværkerfamilie og valget om en karriereretning indenfor tømrerfaget lå ham derfor ikke fjernt efter endt folkeskole.

– Jeg var på prøve herude i praktik og så blev jeg tilbudt en læreplads. Det er spændende og udfordrende, fortsætter Marc, der håber at kunne fortsætte sin læretid som montør. At kunne følge processen fra opskæring og montering af komponenter til opførelse af et færdigt hus, er særlig interessant for den unge tømrerlærling.

Også for Morten er det særligt at kunne prøve alle arbejdsopgaver i EBK Huses produktion på Elmedalsvej.

– Det er ret unikt. I starten var det lidt svært, men man får god hjælp, lyder det med et stort smil.

EBK Huse har en lang tradition for at ansætte lærlinge. Men når både Morten og Marc afslutter første del af deres praktiske læretid til jul, ville det førhen ikke have været muligt for dem at fortsætte tømreruddannelsen hos EBK Huse. Men med den nye forsøgsordning for lærlinge, vil det være ændret.

Ved at samarbejde om lærlingene produktion og byggeledelse imellem, kan lærlingene stifte bekendtskab med alle de opgaver tømreruddannelsen kræver for at man kan blive udlært. Fordelen for EBK Huse er, at de har mulighed for at fastholde dygtige lærlinge. Lærlingene får omvendt mulighed for at få et varieret og lærerigt uddannelsesforløb fra start til de står med svendebrevet i hånden.

Mærker stigende interesse for tømrerfaget

Udover Morten og Marc har EBK Huse i øjeblikket seks lærlinge ansat, heriblandt er voksenlærlinge og en enkelt pige. De arbejder i byggeteamet, der har hele 30 hold montører ude og sætte huse op.

Det glæder EBK Huse, at de kan mærke en stigende interesse for tømrerfaget, særligt blandt de unge og både hos drenge og piger. Hvilken køn, alder og baggrund man har, har ingen betydning for EBK Huse i deres valg af lærlinge. Det er fagligheden, man vurderes på. Og EBK Huse tager løbende imod ansøgninger.

– Det virker til, at der er flere på håndværkeruddannelserne i dag i forhold til for bare fem år siden, fortæller værkfører Jan Petterson. Han er glad for det gode samarbejde EBK Huse har med skolen, men efterlyser at de unge bliver klædt lidt bedre på til at komme ud på en rigtig arbejdsplads.

– Mange af dem har aldrig været på en arbejdsplads før, så de skal lige finde ud af, hvordan det er, bl.a. at møde tidligt og arbejdstempo. Det gør bare en forskel, om man bruger mange uger på et enkelt projekt eller står med produktionen af et hus om dagen, siger Jan Petterson.

Den faste stab hos EBK Huse har tilsammen flere års rigtig god erfaring og er gode til at tage hånd om lærlingene. Udover de rent praktiske opgaver, lærer man her noget om omhyggelighed, kvalitetskontrol og gode vaner.

En del lærlinge har forud for læretiden stiftet bekendtskab med EBK Huse i et 14-dages skolepraktikforløb. Her finder de hurtigt ud af om de har mod og evner til at starte en tømreruddannelse. Samtidig får EBK Huse set de unge lidt an.  

– Vi kigger efter om de har gå-på mod og hvordan de håndterer værktøj. Om de har hænderne skruet rigtigt på. Resten skal vi nok lære dem, siger Jan Petterson, der ser det nye lærlingeforløb som en styrkelse af fremtiden hos EBK Huse.

Om EBK Huse

EBK Huse har eksisteret siden 1976. Igennem årene har de opført mere end 7500 fritids- og helårshuse. EBK Huse har egen tegnestue, hvor de skræddersyr huse efter kundens ønsker. Udover salg i Norden er Tyskland stor aftager af EBK Huse. Virksomheden har i dag mere end 170 ansatte og drives af Jesper og Dorte Keinicke.

Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg