Carsten Brønager har selv indrettet sit skomageri på Nytorv 6 i Skælskør. Han har gjort det så åbent som muligt, da han gerne vil vise sit håndværk frem. Foto: Mette Juhl

Selv en erfaren virksomhedsejer kan hente ny viden på iværksætterkursus

Mette N.Iværksætteri, Skælskør, Slagelse Erhvervscenter

Alt skulle laves i hånden, da Carsten Brønager for godt 40 år siden tog uddannelsen som skomager. Siden da har han opbygget stor ekspertise indenfor specialdesignet ortopædisk fodtøj til både børn og voksne og har en solid erfaring som selvstændig. Alligevel er han i forbindelse med åbningen af CAB-Sko i Skælskør sprunget med på iværksætterkursus, der giver ham masser af ny viden til fremtidig drift af skomageriet.

– Selv om jeg er en gammel rotte i faget, så har jeg stadig meget at lære, siger Carsten Brønager med et stort smil.

Håndværket mestrer Skælskørs nye skomager til fingerspidserne, men da han fik tilbuddet om at hoppe med på Slagelse Erhvervscenter og Sorø Erhvervs iværksætterkursus her i efteråret slog han til. For selv om man har haft eget skomageri i 28 år, så er der mange nye sider af livet som selvstændig erhvervsdrivende, som man sagtens kan blive klogere på.

– Jeg har bl.a. lært noget om prisfastsætning, om lovgivning og så giver det et super netværk. Og selv om jeg ikke er meget for den der computer, så kan jeg jo godt høre, at jeg må i gang med online markedsføring, erkender Carsten Brønager, der arbejder på at få en ny hjemmeside.

Går ikke på kompromis med kvalitet

Kunder har skomageren dog allerede en del af. Dels er han blevet taget rigtig godt imod i den nye butik CAB-Sko på Nytorv 6 i Skælskør og dels har han faste kunder fra tidligere, som han stadig servicerer.

Udover reparationer af sko, støvler – ja, stort set alt, der har med læder at gøre, så består arbejdet i høj grad af at fremstille ortopædisk fodtøj samt fodindlæg.

– Jeg går aldrig på kompromis med kvalitet. Fodtøj er utrolig vigtigt. Mange af de problemer vi render rundt med som ondt i ryggen eller ondt i nakken stammer fra, at vi går forkert. Med det rigtige fodtøj kan man rette op på selv små skævheder og uens benlængde. Diabetikere er meget afhængige af korrekt fodtøj, det kan have afgørende betydning for deres sundhed, understreger skomageren.

Funktion er i centrum, men design er lige så vigtigt for Carsten Brønager i hans arbejde. Han er meget opmærksom på den forskel det giver i livskvalitet, for både unge og ældre, at specialsyet fodtøj også ser smart ud.

– Man er altid velkommen til at kigge ind og få en snak om mulighederne, det meste kan lade sig gøre, siger Carsten Brønager, der i gennemsnit har en leveringstid på omkring fire uger på et par specialsyede sko.

Stolt af sit håndværk

Skomageri er et af landets gamle, stolte håndværk. Carsten Børnager har lært faget helt fra bunden, hvor alt arbejde blev udført pr. håndkraft. Ortopædi og anatomi var en del af uddannelsen. Derfor kan Carsten Brønager, ud fra hvad der for det utrænede øje ligner et simpelt fodaftryk, aflæse meget vigtig viden om fodens opbygning og hvordan kunden går.

– Jeg er stolt at mit håndværk og viser det gerne frem. Jeg holder også gerne foredrag om regler i forhold til ortopædisk fodtøj for alle, der har interesse i det. Alle fortjener godt fodtøj.

Gode fif fra erhvervskonsulenten

Nu fokuserer Carsten Brønager på at få CAB-Sko i Skælskør godt fra start og han er meget fortrøstningsfuld, bl.a. takket være god vejledning fra erhvervskonsulent Lisbeth Eichen i Slagelse Erhvervscenter.

– Lisbeth sørger for, at jeg får nogle gode fif og hjælp til at gøre nogle ting smartere, f.eks. i forhold til bogholderidelen. Og så er jeg bare glad for, at folk støtter godt op om butikken, slutter Carsten Brønager.

Erhvervskonsulent Lisbeth Eichen fra Slagelse Erhvervscenter har givet Carsten Brønager et par gode fif til at få skomageriet i Skælskør godt i gang.
Om skribenten

Mette N.

Del dette indlæg