Biogasproduktionen har vokseværk i Danmark. I et hastigt stigende antal biogasanlæg bliver gylle fra landbruget sammen med affald fra fødevare- og medicinalindustrien omdannet til bæredygtig varme. Fra Vækstfabrikken Slagelse har direktør Jens Schrøder på knap et halvt år udviklet BioMass.dk til en betroet leverandør af det eftertragtede affald.
Klima står højt på dagsordenen i den danske regering. Vi skal mindske mængden af CO2 – et område, hvor særligt landbruget er en af de store bidragsydere.
Biogasanlæg leverer grøn energi, og derfor har man allerede for år tilbage besluttet at støtte denne branche med statskroner. Det har medført, at der opføres et hastigt stigende antal anlæg rundt om i Danmark.
I Slagelse har en ny virksomhed, BioMass.dk, hurtigt fundet fodfæste som leverandør af restaffald – biomasser – til biogasanlæg. Bag det står Grøngas A/S, der er ejet af energiselskabet E.On og landmanden Jens Peter Lunden, samt direktør og iværksætter Jens Schrøder.
– Man kan sige, jeg leverer brændstof til grøn energi, forklarer han.
Danmark har et forspring
Biomasser handler om pris og tilgængelighed. Men også om at finde de mest værdiskabende restprodukter, der sikrer en høj og lønsom gasproduktion.
Danmark er førende på teknologien omkring biogasanlæg, og har derfor et forspring på det europæiske marked. Det er en fordel, når der skal findes nye restprodukter til de omkring 100 danske biogasanlæg, hvoraf de største omsætter 600.000 tons biomasse årligt.
Fra kontoret på Vækstfabrikken Slagelse afsøger Jens Schrøder det europæiske marked for restprodukter til produktionen af biogas. Der skal nemlig kigges ud over landets grænser, for ressourcerne i Danmark er knappe, men efterspørgslen på biomasser stiger i takt med at branchen vækster eksplosivt.
Og her kommer Jens Schrøders store viden og erfaring på området BioMass.dk til gode. I mere end 25 år har han været med til at udvikle forretningsområdet med genanvendelse af organiske restprodukter for en af de store virksomheder på markedet. Derudover har han også været medstifter og formand for brancheforeningen Genanvend Biomasse.
Netværksdrevet udvikling
– Jeg fik idéen til virksomheden efter mit sidste job. Men selv om jeg har erfaring på området, så er jeg startet helt på blankt papir, alt skal bygges op fra bunden.
Det giver både fordele og udfordringer. – Det her er ekstremt netværksdrevet, siger Jens Schrøder, der her er et skridt foran kva sin erhvervserfaring. Han er drivkraften, den opsøgende og afsøgende på markederne for biomasser.
– Det er en spændende udfordring at prøve i sin karriere, at skulle starte op på egen hånd og selv designe alle virksomhedens processer.
I det arbejde drager BioMass.dk nytte af hjælp fra en af kollegaerne på Vækstfabrikken Slagelse, nemlig Porskrog Consult ved Michael Porskrog, der bistår med både ISO og ISCC certificeringsarbejdet.
– Målet er at lave en lønsom og værdifuld forretning samt konsolidere og udbygge kompetencerne i staben, fastslår Jens Schrøder, der indtil videre arbejder i hele Danmark og Europa med Slagelse som base og udgangspunkt.
Læs mere på BioMass.dk
Del dette indlæg